אפר 082010
מבלי להביע עמדה בנושא פרשת ענת קם, נדמה לי שבאמצעות כלי של גוגל ניתן לראות משהו מענין.
Google Insights for Searches מאפשר לבדוק עד כמה חיפוש של מונח מסוים היה שכיח. בגרף הבא אפשר לראות שלא מעט גולשים חיפשו ברשת את הביטוי 'ענת קם' החל מהאחד באפריל, שבוע לפני הסרת צו הפרסום על הפרשה. חיפושים נוספים (בהיקף קטן יותר) נעשו באמצע חודש מרץ.
הנתון הזה מראה שלא מעט אנשים ידעו על פרשיה זו עוד לפני הסרת הצנזורה. מעבר לשאלת ההצדקה של הצנזורה שעוסקים בה חדשות לבקרים, עולה פה שאלה של היתכנות – האם צנזורה בכלל אפשרית בעידן הרשת? האם אפשר לשלוט על מידע שלא רוצים שיתפרסם? השאלה הזו אינה שאלה ישראלית בלבד אלא שאלה שכל מדינה מערבית שמפעילה צנזורה צריכה להתמודד איתה.
מעניין, לא הכרתי את הכלי הזה.
א. למרות שהיו כמאה חיפושים בגוגל של הביטוי שמעידים על כמות אנשים שהכירו את הפרשה, זה עדיין לא אומר שאיסור הפרסום והצנזורה לא יעילים
ב. זה מעורר בי את השאלה הבאה: האם ניתן ליצור כלי שמאתר עליות חריגות בכמות חיפושים של ביטויים, כאלה שאין להם איזכורים מקבילים באתרי חדשות גדולים?
במילים אחרות, האם ניתן לגלות את ההתנהגות החריגה הזו לפני שמוסרים צווי איסור הפרסום?
הי צביקה,
א. 100 זה מספר מנורמל של אינדקס שגוגל יצרו. הכוונה היא מספר החיפושים הגדול ביותר מכלל מה שחיפשו, ולא כמות מוחלטת של חיפושים. המדד הזה מציג ביטויי חיפוש רק עבור ביטוייים נפוצים (אך מה נחשב נפוץ לא מפורסם על ידי גוגל).
ב. בטח. קוראים לזה גוגל טרנדס – http://www.google.com/trends
נדמה לי שהחברה של גוגל ישראל פיתחו את הכלי הזה.
טל
למעשה, היה קמפיין מסיבי (אני ראיתי בידיעות אחרונות) שבו ציינו בפני העם היושב בציון (עוד לפני האישור של הצנזורה) שיש פרשה מסווגת, וכיצד בדיוק ניתן לברר עליה פרטים (כלומר, עם הפניות ברורות לאתרים בחו"ל בהם יש את המידע הזה). במובן מסויים דווקא הנתונים מעידים על מסקנה הפוכה – יש לאי-פרסום בערוצי התקשורת הרגילים כח משמעותי לשמור על פרשיות בטחוניות בשקט (אם כי הצנזורה לא בהכרח יכולה להשתלט על ערוצים אלה, כמו בדוגמת קם).